Plocka druvorna till ditt eget vin med oss i Toscana

Länk till WI-resor där du bokar resan

Skarmbild_2013-06-18_13_14Vinresan 2014

14 September
14 250 kr

Toscana är känt för sitt vackra landskap, sin gast­ronomi och sina fantas­tiska viner. Följ med på denna unika vinresa till Toscana tillsammans med vinmakarna från Högberga vinfabrik.

Detta är en resa för dig som gärna njuter av god mat och förstklassiga viner. Vi provar flera lokala toppviner, såsom några av de mest kända ”Supertoscanarna”. Vi bor på den trivsamma vingården Tenuta del Fontino med storslagna vyer över det toskanska landskapet samt pool och promenadmöjligheter. Men, det som gör denna vinresa helt unik är att du är med och producerar ditt eget vin! Från vinskörd till att tappa upp vinet på flaska.

Boende

Vingården Tenuta del Fontino
http://www.tenutafontino.it/en/
Tenuta del Fontino är en anrik vingård som ligger idylliskt på en kulle bland höga ­cypresser i det böljande toskanska landskapet. Gården härstammar från en gammal ­adelsfamilj och här förvaltas en flera hundra år gammal tradi­tion av att producera vin, grappa och olivolja.
Gården har på senare år inrett ett flertal rum i de gamla byggnaderna och det är popu­lärt bland stressade romare att tillbringa en helg här. Det finns få platser som denna som inbjuder till att varva ner och bara njuta av tillvaron. Våra fyra­rätters middagar är i huvudsak komponerade med lokala råvaror och intas på Tenuta del Fontino. Förutom att koppla av i denna rofyllda omgivning, har vi flera aktivi­teter under de dagar vi spenderar här.

Program

HÖGBERGA VINFABRIKS VINPAKET
Vinpaketet är en produkt från Högberga vin-fabrik. De druvor vi plockar i Toscana transpor­teras till Lidingö där all produktion sker, precis enligt konstens alla regler. Utöver att man själv plockar druvorna, får man direkt efter hem­komst åka ut till Högberga Gård för att krossa samt rensa sina druvor. Därefter lagras vinet först i tankar och sedan på ekfat. Under en dag, drygt ett år senare (troligen januari 2016), sma­kar du dig sedan fram till den blend (blandning) av druvorna Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon som passar dig bäst. Därefter tap­par du upp ditt vin på flaskor (sex, tolv eller fler) och sätter dit korken samt din egen desig­nade etikett. Du hämtar sedan ut ditt vin på ett Systembolag nära dig.

IMG_1201VINGÅRDSBESÖK &  KULINARISKA MIDDAGAR
Det toskanska köket är känt över hela världen, lik­som regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano, Bolgheri och Brunello di Montalcino. Vi kommer att ha ett antal vinprov­ningar och vingårdsbesök i Toscana, där vi får se både ultramoderna större vingårdar och mindre traditionella. Vi besöker ”Supertoscanarnas” hög­borg, den lilla byn Bolgheri, för att äta lunch med vinprovning. Många vinälskare anser att Italiens bästa viner kommer från dessa kullar vid havet. Här provar vi toppviner som Sassicaia, Ornellaia och Tignanello. Vi njuter av flerrättersmåltider med lokala produkter av hög kvalitet. Våra vinma­kare Johan Zälle och Per Hallgren, guidar oss ige­nom det smakrika toskanska köket och de lokala toppviner vi får avnjuta på våra vinprovningar.

IMG_1209VINSKÖRD
Vi beger oss av tidig morgon mot närbelägna Cura Nuova, för att delta i vinskörden. Druvorna vi skördar är Sangiovese, den typiska druvan i Toscana, men även druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon. För ”arbetet” belönas vi sedan med en härlig flerrätterslunch. Druvorna vi plockat under dagen transporteras därefter med lastbil till Sverige. Vi får även här en rundtur på vingården och provar flera av deras viner.

LEDIG DAG – UTFLYKT
Denna dag har flexibla programpunkter, men vi räknar med att besöka provinshuvudstaden Grosseto. Eventuellt blir det en kort tur till kus­ten och besök i Massa Marittima, en mysig med­eltidsstad. Staden är känd för sin gamla stadskärna och byggnader från 1200-talet såsom den ståtliga katedralen innanför den välbevarade ringmuren.

Skärmbild_2013-10-04_13_59HÖGBERGA GÅRD
På torsdagen bär det av till Rom för vidare resa mot Stockholm, men än är inte vår vinresa till ända. Nu väntar två tillfällen då vi träffar vinma­karna på Högberga vinfabrik på Lidingö.
Det första tillfället då vi ses igen, är redan på lördagen den 20 september, då vi är med vid ankomsten av lastbilen med våra druvor som vi har varit med om att skörda. För de som vill, deltar vi sedan i arbetet då druvorna krossas och rensas som en första del i produktionen av ”vårt vin”. Nästa tillfälle blir drygt ett år senare, då vi möts för att göra vår egen ”blend”.

 

Resfakta

Avreseort Ankomstort Avresa Ankomst/hem Flygtid Flygbolag
Arlanda Rom 14 sep/07.25 18 sep/16.40 3 tim 10 min Norwegian

5 dagar
Pris: 14 250 kr

Ingår:
• Flyg Arlanda–Rom tur och retur
• Egen buss till samtliga arrangemang
• Del i dubbelrum på vingård
• Frukostbuffé
• Två luncher (dryck enligt program)
• Fyra flerrätters middagar (dryck enligt program)
• Sex vinprovningar
• Deltagande i vinskörd
• Utflykt enligt program
• Svensk färdledning
• Vinmakare från Högberga vinfabrik
• Flygskatter

Övrigt:
• Enkelrumstillägg 750 kronor
• Eventuell dricks tillkommer

OBS
Vinet betalar man till Systembolaget när man hämtar ut dem till en kostnad av 1 188 kronor (för 6 flaskor).
Hör med oss om erbjudande om hemtransport av vin.