Gavorrano

Byn ligger 13 mil söder om Piasa och 23 mil norr om Rom. En perfekt utgångpunkt för den som vill testa de Toscanska DOC-distrikten. Tid med bil:

  • Bolgheri – 45 min.
  • Chianti, Greven in Chianti – 60 min.
  • Morellino di Scansano – 50 min.
  • Montalcino, där de gör Brunello – 50 min.
  • Nobile di montepulciano – 50 min
  • Suvereto/val di Cornia – 45

Här har vi vår utgångpunkt i Toscana. En liten Bergsby med ca 800 inv. Byn ligger på 330 m.ö.h med utsikt över havet. Den ligger ca 15 min från havet, strax innanför staden Follonica. Byn har två bra krogar, Osteria il Fanta har bra kött och bra viner, Albergo Bellavista är ett litet hotell, 450 kr/natten med en bykrog i botten. Här kan du även äta skaldjur. Vinlistan är inte stor, men deras bordvin lirar och de har viner från vingården La Pierotta, testa gärna deras Scarillios eller Solare, 100% Syrah. Uppe ovanför byn ligger en campingplats som har en lite krog – här äter du bra Pizza och har en brutal utsikt över havet med solnedgång.

Badstränder

Toscanas stränder har nästan inga hyrstolar. På nästan alla stränder i Follonicabukten kan man lägga ut sitt badlakan där man vill. Den norra delen är vattenet lite svalare och det blir djupare snabbare. På alla andra delar av bukten är det långgrunt, vilket passar dig med småbarn. Kvalitén på badvattnet är bra, så bra att området tilldelats ”Bandiera blue”, vilket betyder att vattnet är bra och att servicen är bra.