Montalcino

IMG_0201

I byn Montalcino är man oftast välkommen till alla vingårdar, ett 50 - 60 tal, utan att anmäla ankomst. Detta är en av de gårdar som säljer mest Brunello di Montalciono i Sverige - Producenten Col d'Orcia. Ligger strax inna stigningen upp till Montalcino. Bra vin till bra pris på systembolaget, 264 kr/flaskan i ordinarie sortimentet.

Byn där mat producerar Brunello di Montalcino, ett vin gjort på 100% Sangiovese Gross (Brunello – en egen klon av Sangiovesedruvan. Vingården Biondi Santi upptäckte en druva som gav bättre vin än de andra. Brunellovinet sälj först efter fem år. Normalt 3 år på stora fat och två år på flaska. I byn Montalcino hittar du massor av vinbutiker som säljer vinet från olika gårdar. Mitt förslag är att det är ingen idé att ta in ett Brunello på krogen då det behöver ett par timmar på sig att öppna sig.Men köp gärna hem det, det kan lätt lagras i 10-15 år och blir bara bättre med tiden. Brunello di Montalcino har en lillesyster Rosso di Montalcino. Ett år på ekfat och ett år på flaska. Detta fungerar utmärkt till mat på krogen och det kostar normal 1/3 del av vad Brunellon kostar.

IMG_0202

Många bra vinbarer i Montalcino. Här tillsammans med en av Toscanas bästa kockar Ghigo - Osteria da Ghigo, se Suvereto längre ner på denna sida

När du anländer hittar du ett slott med servering. Underbart men extra dyrt . lite av en turistfälla. Priserna lägre nere i byn. När du kommer ner till torget i byn hittar du en trevlig liten bar – här kan du få bra viner på glas. Men om du direkt svänger höger, när du kommer till det lilla torget, och går gatan fram hittar du en enoteca som säljer vin via Enomatic-vinmaskienr. Här kan du testa massor av Brunello- och Rosso di Montalcino-viner. Här betalar man efter provningen för det man druckit.