Bolgheri Rosso – Le Macchiole

Skarmbild_2013-06-16_18_08-2Bolgheri Rosso DOC kan ses som Macchioles basvin, även om Macchiole själva gärna undviker att tala i dessa termer. Den ger uttryck för den terroir som den kommer ifrån, samt producentens förmåga att framställa kvalitativa viner. Detta vin är helt klart ett i sammanhanget billigare alternativ än de tre flaggskeppen - Paleo Rosso, Scrio och Messorio – mindre krävande utan att för den skull tappa i stil eller kvalitet. Det råder ingen tvekan om att detta vin kommer från en av Italiens absolut bästa och mest mytomspunna producenter.

Druvsort: Merlot 50%, Cabernet Franc 30%, Syrah 20%

Alkoholhalt: 14%

Jäsning & maceration: 10 dagar i tankar av rostfritt stål och cementtankar

Utveckling och lagring: 8 - 10 månader på franska 225 l ekfat, ett och två år gamla

Doft: Generös med inslag av mörka röda bär, björnbär, söta kryddor och örter, söt lakrits, grön paprika, vitpeppar, charkuterier och ekfat.

Smak: Härlig fruktighet med inslag av mörka röda bär, björnbär, söta kryddor och örter, söt lakrits, grön paprika, charkuterier samt ekfat. Tanninerna är tydliga men mjuka. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

 Passar till: Rätter på nöt, kalv och fläsk, gärna med örter. Prova även till stekt eller grillad fisk. Går även bra till kraftigare pastarätter såsom papardelle med vildsvinssås.

Bolgheri Rosso på Systembolagets Beställningssortiment