Monte Solaio

Skarmbild_2013-06-16_14_25Monte Solaio – en mjuk upertoscanare – du får otroligt mycket vin för pengarna

Du köper den via, Vinmakare Johan Zälles import:
www.vinmakare.se

IGT Toscana är en beteckning för viner från Toscana. Här finns inte många restriktioner för druvsorter, vingårdarnas avkastning eller geografi. Som ett resultat varierar kvaliteten och karaktären av viner mycket. Om de har en gemensam nämnare, skulle det vara mogna, koncentrerade viner med en ganska hög alkoholhalt, gjorda för en internationell publik snarare än att uttrycka vingårdens terroir. IGT Toscana är mest känd som hem för ”super tuscans”: vin av hög kvalitet som av någon anledning inte passar in DOC eller DOCG. Många är gjorda av den inhemska druvan Sangiovese, men en hel del innehåller även Cabernet Sauvignon och Merlot.

Doften är mogen och balanserad, röd frukt/bär samt försiktiga inslag av den franska eken. En typisk supertoscanare av typen bordeaux. En tydlig cabernet sauvignon bas med en fruktig merlot. Ganska intensiv smak av röda bär, lakrits och vanilj med mjuka, angenäma tanniner.Ett mjukt och underbart vin.

Vinet

55% Cabernet Sauvignon och 45% Merlot. Dessutom förekommer det lite Petit Verdot och Colorino.
Druvorna skördas för hand i slutet av september och skörden avslutas med Cabernet Sauvignon.

LAGRINGSHORISONT 2012-2018

Producenten

Vingården Monte Solaio ligger i vindistriktet Val di Cornia högt upp på en av kullarna med en fantastisk utsikt över den toscanska skärgården . Gården är 70 ha stor och producerar idag bara ett rött vin men inom två år kommer ytterligare två röda viner, ett vitt och ett rosévin att finnas på marknaden. Vinodlingarna började anläggas för 10 år sedan.

Druvor: Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 45%
Distrikt: Val di Cornia, Toscana
Skörd: mitten av september
Vinifiering: alkoholjäsning 12-14dagar
Ekfatslagring: 9 månader i barriques
Flasklagring: 3 månader
Alkohol: 14

Pris: 154 kr / 924 kr/låda

(antal flaskor/låda: 6 st)