XXX Sangiovese. Svensk ek, 2012 (30394)


Växtplats:
Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handplockat den 18-19 september 2012 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura.
Druva: Sangiovese
Krossning/avstjälkning: 22 september Högberga Vinfabrik, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil 48 tim.
Macceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader. Förlängd maceration 5 dagar.
Pressning: 9 oktober, dag 13.
Ekfatslagring: 12 mån. Vinet läggs på amerikanska. franska och svenska ½ barriques i mitten av december.
Buteljering: 1 mars 2013.
Antal flaskor: 1563 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 14,5%
Systembolaget: står på hyllan på Fältöversten, Garnisonen
och Lidingös Systembolag. Men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige. Fr o m 2015 1:a juni.
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog:
Luca Rettondini

Beskrivning: Du hittar toner av kryddnejlika, torkad frukt, rök och rosmarin. Vinet är friskt och medelfylligt. Det passar bra till en äkta italiensk spaghetti carbonara och andra pastarätter. För den tålmodige vinner vinet på något års ytterligare lagring.

Innehåller Sulfiter