Högberga Blend 2013 Svensk ek (30955)

Högberga_BlendVäxtplats: Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handplockat den 18-19 september 2013 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura.
Druva: Cabernet Sauvignon 70% och Merlot 30%
Krossning/avstjälkning: 22 september Högberga Vinfabrik, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil 48 tim.
Macceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader. Förlängd maceration 5 dagar.
Pressning: 9 oktober, dag 13.
Ekfatslagring: 12 mån. Vinet läggs på amerikanska. franska och svenska ½ barriques i mitten av december.
Buteljering: 1 mars 2014.
Antal flaskor: 1574 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 13,5%
Systembolaget: Står på hyllan på Lidingös Systembolag. Men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige. Levrans inom tre dagar.
Vin
makare:
Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog: Luca Rettondini

Beskrivning: Du hittar toner av svarta vinbär, färska örter, salvia och kokosnöt. Vinet är friskt och medelfylligt. Det passar bra till rödvinsbaserade grytor, lamm, gris, rotfrukter, mustiga pastarätter eller Saltimbocca. För den tålmodige vinner vinet på några års ytterligare lagring. Vinet kan lagras tio år.