Högberga Merlot 2013 Svensk ek (30954)

Högberga_Merlot Växtplats: Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handplockat den 18-19 september 2012 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura.
Druva: Merlot
Krossning/avstjälkning: 22 september Högberga Vinfabrik, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil 48 tim.
Macceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader. Förlängd maceration 5 dagar.
Pressning: 9 oktober, dag 13.
Ekfatslagring: 12 mån. Vinet läggs på amerikanska. franska och svenska ½ barriques i mitten av december.
Buteljering: 1 mars 2014.
Antal flaskor: 1563 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 14,5%
Systembolaget: står på hyllan på Lidingös Systembolag. Men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige.
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog: 
Luca Rettondini

Beskrivning: Du hittar toner av mörka bär, korinter, vit choklad, och färsk tobak. Vinet är friskt och medelfylligt. Det passar bra till kalv, gris, Piccata Milanese, Moussaka. För den tålmodige vinner vinet på något års ytterligare lagring. Vinet kan lagras i minst 10 år.