Högberga Merlot 2014 (39936)


Växtplats:
Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handplockat den 18-19 september 2012 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura.
Druva: Merlot
Krossning/avstjälkning: 22 september Högberga Vinfabrik, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil 48 tim.
Macceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader. Förlängd maceration 7 dagar.
Pressning: 9 oktober, dag 15.
Ekfatslagring: 12 mån. Vinet läggs på amerikanska. franska och svenska ½ barriques i mitten av december.
Buteljering: 1 mars 2013.
Antal flaskor: 1563 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 14%
Systembolaget: Lidingös Systembolag. Men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige. Fr o m 2017-06-01 juni.
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog:
Luca Rettondini

Beskrivning: Fruktig doft med inslag av fat, plommon, björnbär, lakrits och vanilj. Vinet är fruktigt och medelfylligt. Passar bra till vilt, grillat nöt och lammkött. För den tålmodige vinner vinet på något års ytterligare lagring.

Innehåller Sulfiter

Läs mer på Systembolaget