Högberga Vinfabrik

Vi skördar själva 10 ton druvor i Toscana sedan 2010. Druvorna transporteras i kylbil till Lidingö strax utanför Stockholm, där vinifiering och ekfatslagring sker. Totalt producerar vi 7 500 flaskor per år. Våra viner finns på Systembolaget.

Till oss kan du komma för att skapa ditt eget unika vin. Du utgår från våra druvrena viner. Hämtar sedan ut vinet på Systembolaget.

Johan, Johan & Per

Pressning_IMG_0583

 

 

Vinmakare för en dag

– gör din egen vinblend och hämta på Systembolaget 895 kr/pers.

  • Guidad tur, ca 1 timme
  • Smaka på vin i produktion
  • Vinblend – Du utgår från tre druvrena viner
  • Stor italiensk delikatesstallrik

Läs mer

 

Passion

IMG_1543

Allt började i ett garage år 2004. Vi ville tränga in i vinets innersta kärna, förstå hur ett vin blir till och vad som påverkar dess smak och doft. Trots ett antal misslyckanden i början tvivlade vi aldrig på att vi en dag skulle klara av att producera ett riktigt bra vin.

Våra viner är gjorda på druvor som vi själva valt och handskördat i Maremma, Toscana, men vinifierade och ekfatslagrade i Sverige på Lidingö strax utanför Stockholm.

Nu efter mer än tio års arbete drivs vi av samma kraft och passion, men med betydligt större ödmjukhet.

Vi vet nu att detta omöjliga upptåg går att genomföra med gott resultat. Vårt mål är alltid att överträffa oss själva. Att producera ännu bättre viner.

Vi slår oss försiktigt över bröstet men inser att vi har en lång resa kvar innan vi gjort det omöjliga – att producera det perfekta vinet.

Du kanske undrar, vad sa Italienarna om projektet – omöjligt!

Respekt

IMG_2275

Förutsättningen för att göra bra vin är att ha tillgång till bra druvor. De vinbönder vi samarbetar har alla en stor respekt för naturen. De tar hand om varje planta fyra till sex gånger per år.

Vi handplockar 10 ton druvor på Toscanas västkust strax söder om Bolgheri. Detta kustnära område ger fantastiska viner på druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah och Sangio-vese. Viner med balsamiska toner med stor frukt, bra syra och en tydlig tanninstruktur. Den stora kroppen i vinerna kommer från den mineralrika sandjorden som är typisk för området.

Direkt efter skörden transporteras druvorna 250 mil med kylbil. Resan tar cirka 48 timmar. Under resan sänker vi temperaturen rejält för att undvika vildjäsning och andra missöden.

Du kanske ställer dig frågan, vore det inte enklare att göra vinet nere i Toscana? Svaret är – Jo! 

Hantverk

IMG_1216

En av framgångsfaktorerna för vintillverkning är hygien, därför rengör vi all utrustning minutiöst innan druvorna anländer. Druvorna handrensas, avstjälkas och förvaras sedan på cisterner av rostfritt stål.

Efter ett antal timmar tappar vi ut ren druvsaft. Detta blir vårt rosévin och ökar koncentra-tionen på våra röda viner. Efter någon dag starar alkoholjäsningen och pågår i en vecka. Under denna period blöter vi ner druvhatten med hjälp av överpumpning. Detta sker morgon och kväll. När allt socker förvandlats till alkohol går druvmusten igenom en period av förlängd masseration i cirka 10-15 dagar. Sen pressar vi druvorna. Under senhösten låter vi vinet klarna genom att fruktresterna sakta faller ner till cisternens botten. Fruktresterna avlägsnas genom omdragning några gånger under hösten. Det betyder att vi flyttar vinet mellan två cisterner. När vinet är klarnat förvarar vi vårt vin på ekfat.

Det är enklare att göra vinet i Toscana, men nu bor ju vi och våra familjer här i Sverige.

Tradition

_DSF0373

Mikrooxidationen via ekfaten ger vinerna en rondör och elegans. En tonalitet som vi älskar, silkeslena tanniner, kropp och söt fetma. Olika ekfat bidrar på olika sätt till våra unika viner. Det amerikanska med sin vanilj och inslag av tropiska frukter. Den franska eken med kokos och söta nötter. Och det unika svenska fatet ger en tydlig skjuts i mineraliteten.

Våra viner lagras i ett år på mestadels halv-barriques, vilket ger mer av allt av det som nämnts ovan och det göra viner lagringsbara upp till minst 10 år.

Våra viner lagras på flaska i minst sex månader innan de går ut till försäljning i Sverige och Italien.

Enklast är att köpa redan färdigt vin på Systembolaget. Men vad har vi då lärt oss?

Du

_DSF0465

Vi tror att du är som vi. Du vill lära dig mer om vin. Till oss kan du komma och skapa ditt eget vin. Vi berättar och förklarar allt på svenska. Vår aktivitet ”Vinmakare för en dag” innebär:

  • En timmes guidad tur bland maskiner, cisterner, ekfat och provsmakning av vin i produktion
  • Skapa din egen unika vinblend med utgångspunkt från tre druvrena viner
  • Vi tappar upp vinet åt dig och du hämtar det på Systembolaget
  • Etiketten skapar du enkelt själv med stöd av mallar från oss
  • Som avslutning avnjuter vi en mättande italiensk delikatesstallrik med två av våra viner

Inga förkunskaper behövs. Passar vinklubbar, kompisgäng, kollegor eller ta med dina kunder. Minimiantal åtta personer. Men vi arrangerar även öppna aktiviteter. Anmäl dig för vårt nyhetsbrev här på vår hemsida. Där meddelar vi nästa datum.

Unik

IMG_1567

När man ger bort en gåva vill man gärna att den ger glädje för mottagaren, att den är unik och annorlunda. Många väljer att ge bort våra viner som finns på Systembolaget. Det är vi otroligt glada för. En del väljer att skapa en ännu större upplevelse vid överlämnandet. Därför erbjuder vi dig möjligheten att: skapa egna etiketter till våra viner för större evenemang eller som ”give away”.

För krogar, som vill ha ett unikt vin, erbjuder vi möjligheten att komma till oss och skapa eget vin med sin personal. En aktivitet som stärker samhörigheten och ökar kompetensen.

Allt fler väljer att köpa våra viner. I Sverige och i Italien. Det är vi ödmjukt tacksamma för. 

 

Skördefest

Druvorna transporteras i kylbil upp till vår lilla vinfabrik. Totalt är det 650 plastbackar, 10 ton druvor som ska tas om hand.

Varje år är detta tillfälle en skördefest. Du hjälper till att rensa druvor och som tack bjuder vi på grillade Italienska korvar, Salsicia och två glas vin. Dessutom bjuder vi på Italiensk livemusik. Det brukar komma många nya och gamla vänner till vår lilla folkfest. Exakt när detta blir, vet vi inte riktigt men det brukar bli i slutet av september. Men du får reda på det via vårt nyhetsbrev.