Historia

Allt började 1990, Johan Zälle (en av vinmakarna) med familj flyttade ner till en liten by i Toscana, Gavorrano. Målet var att bryta upp från vardagen pröva något helt annat. Familjen bodde i den lilla bergsbyn i ett antal år och har därefter alltid återvänt till byn. Gavorrano utgör numera utgångspunkten för vinfabrikens stora Toscanska kontaktnät, en förutsättning för upphandling av druvor och tekniskt stöd för verksamheten.

Idén att försöka tillverka vin i Sverige föddes 2004. Per Hallgren (den andra vinmakaren på Högberga vinfabrik) med familj åkte då ner för att hälsa på.  Nämnas bör att Johan och Per har känt varandra sedan de föddes. Deras föräldrar är vänner sedan de var i tonåren.

Frågan föddes, över ett par glas Sangiovese:  Kan man ta hem druvor till Sverige och göra vin?

Vem vill dö nyfiken? Sagt och gjort, efter diskussioner kom de fram till att prova att ta hem druvor till Sverige och tillverka vinet här. Alla italienare sade att detta inte skulle fungera. ”Druvorna måste krossas direkt på plats, annars börjar de självjäsa helt okontrollerat”. Detta uttalande skrämde herrarna lite. Men Micheles pappa sa: ”jag har sett druvbackar stå ute i värme ett helt dygn och ändå har de fått fram bra viner”.
Den första leveransen kom. Tyvärr tog det allt för lång tid. Druvorna blev stående på ett transportkontor, vilket gjorde att de mådde väldigt dåligt när de nådde Sverige. Att Johan och Per då saknade all kunskap om vintillverkning var nog en starkt bidragande orsak till att vinet första gången blev helt odrickbart. Man skulle säga att det blev dålig vinäger.
Skam den som ger sig. Efter detta insåg de att de måste öka kontrollen för hela processen. De åkte ner själva med Perres Volvo V70. De plockade själva och träffade vinmakaren Simone Cicarelli, som gav dem ett antal ovärderliga råd för tillverkningsprocessen.

Och de träffade Rossana, som arbetar på ett grossistföretag för vintillverkare, Zucchelli Enologica. Dessa två kontakter är grunden till den verksamhet som idag bedrivs. Naturligtvis har det stora kontaktnätet i Toscana även tillfört kunskaper. Fram till 2009 tillverkades vinet i ett garage ute på Tyresö. Tillverkningen skedde då på enklast möjliga sätt. Med fottrampning och macceration i blåa regntunnor.

Fr o m 2010 sker tillverkningen i den egna vinfabriken. En av anledningarna till detta var att VD på Högberga Gård Johan Hjort trodde på idén. Högberga vinfabrik är en liten men komplett anläggning för vinproduktion. En avgörande punkt i verksamheten är att en italiensk önolog stöttar verksamheten. Det betyder att man under hela processen skickar vinprover för labtester till Toscana. De första två åren anlitades Laura Zuddas.

Johan Zälle & Rossana - lite oljig grappa

Johan Zälle & Rossana - lite oljig grappa

Men fr o m hösten 2012 heter önologen Luca Rettondini, som till vardags är produktionsansvarig på vingården Le Macchiole. Gården utsågs 2009 till Italiens bästa vingård av italienska sommelierföreningen. År 2008 fick gårdens Merlotvin Messorio 100 poäng av Wine Spectator.

Transporten

Att köra druvorna 2 500 km är ett kritiskt moment. Under all dessa år har Mats Jonaeson packat och kört druvorna till Lidingö. Detta arbete, nerkylning och den snabba transporten, är avgörande för resultatet. Druvorna är 12 grader när de anländer, vilket betyder att vi får en kallmacceration som innebär fruktiga viner.

IMG_0625

Michele Zucchelli driver Zucchelli Enologica, företaget där Högberga vinfabrik köper all utrustning. En av företagets delägare, Rossana har under alla år trott på idén och stöttat verksamheten på alla tänkbara sätt.

IMG_0633