Toscana

Toscana har ett stort utbud av bra stränder som är öppna för alla, helt underbara viner och ett kök som ofta bygger på årets skiftningar. Här hittar du både bra fisk och bra kött. Naturligtvis är fisken bättre närmare havet. Utsikt över ön Elba från byn Pionbino - en regnig vårdag strax innan en underbar pasta med havskräftor och ett underbart vitt vin på druvan Vermentino

IMG_0079

Toscana är en region i mellersta Italien, som gränsar mot regionen Lazio i syd, Umbrien och Marche i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och utgör kust mot Tyrrenska havet. Toscana räknas av många till ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toscanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano, Nobile di Montepuliciano och Brunello di Montalcino. Det lilla vindistriktet Bolgheri ligger ca sex mil söder om Pisa. Det är här vi hittar Supertoscanarna, som t ex Ornellaia, Sassicaia och Paleo Rosso.

Om du är intresserad av att besöka Toscana så ger vi dig gärna massor av bra tips. Vårt område där vi ”håller till” är i omgivningarna runt byn Gavorrano, strax innanför staden Follonica vid havet. Här finns det Maremanska köket, bondsoppor, vildsvin, tortelli och don zelle. Från vår lilla by är det ca 15 min till havet. Enklaste sättet att ta sig hit under perioden april till september är att flyga till Pisa och där hyra bil. Om du vill bo vid havet så föreslår vi att du bokar in dig på den svenska semester-anläggningen Riva del sole. Den ligger vid den lilla fiskebyn Castiglione della Pescaia.

IMG_0087

IMG_0199

Under våra år som vinmakare har vi plockat våra druvor på olika platser i västra Toscana, se karta nedan. Vårt mål har alltid varit att skapa en kraftfull Supertoscanare. Ett Cabernet Sauvignon- och Merlotbaserat vin. Men vi arbetar också med den toscanska druvan Sangiovese. Den sistnämnda druvan är grunden till alla de gamla erkända toscanska vinerna som t ex Chianti, Morellino di Scansano, Nobile di Montepuliciano och Brunello di Montalcino. Det som är på stor frammarsch i Toscana just nu är viner med Merlot. Många toppgårdar väljer att producera rena Merlotviner.

Vart_vi_plockat_vara_druvor_pptx