Vinmakare för en dag
– skapa ditt eget vin
Vinmakare för en dag -1295kr/pers.
Skapa ditt eget vin och hämta ut på Systembolaget
- Guidad tur, ca 1 timme – Vi går igenom hur man gör vin på blå druvor och rosé-vin.
- Smaka på vin i produktion direkt från cistern eller från ekfat.
- Vinblend – Vi guidar dig genom två välkända vinblend Bordeaux- och ny Chianti-blend.
- Din vinblend – Du utgår från tre druvrena viner, Cabernet Sauvignon, Merlot, samt Sangiovese och skapar ditt unika vin
- Tappning – Vi tappar senare upp ditt unika vin på flaskor enligt ditt recept.
- Etiketten skapar du själv med mallar från oss och skriver ut, sätter på flaskorna hemma. Du hittar info nedan.
- Måltid – Italiensk delikatesstallrik, tre chark, tre ostar, en pastasallad och bröd – man blir mätt om man inte är stor i maten.
- Mat och vin i kombination
Tillsammans med de italienska delikatesserna går vi igenom syra, tanniner och frukt i vinerna. - Vin till maten – Till maten provar du tre av våra viner som finns på Systembolaget.
Leverans: När du väljer att låta oss tappa upp din vinblend kostar flaskorna 250 kr/st, (minst 6 flaskor av resp blend). Vinerna hämtas ut och betalas på Systembolaget Globen, Marieberg eller Lidingö. Hit levereras de kostnadsfritt. Naturligtvis kan du få ditt vin till annat Systembolag än de nämnda, men då tillkommer en kostnad på 300 kr/kartong om 6 flaskor. Det finns inget krav på att köpa ditt eget unika vin för att delta i aktiviteten.
Privatimport: När du köper dina viner gör du en privatimport. Det betyder att du måste ha ett ”konto” hos Systembolaget. Om du redan har det – ta med dig ditt lösenord. Om du inte har ett konto så hjälper vi dig att ordna allt för att du enkelt ska få ditt vin.
Återkoppling: Vi har genomfört denna aktivitet med SvD:s medlemsklubb Accent och deras betyg hittills är 4,8 av 5 möjliga med spontana ord som ”Det här var det bästa jag varit med om i vinvärlden”
Aktivitets tid: 3-4 timmar.
Öppen
Till den öppna aktiviteten kan man anmäla sig utan krav på antal. Aktiviteten genomförs vid 6 st. tillfällen på våren och 3 st. på hösten. Datum och tider hittar du i vår bokningskalender.
Gruppaktivitet
Priserna baseras på minst 8 deltagare. Här kan ni relativt fritt välja dagar. Tiderna ser ni i bokningskalendern.
Skapa egna vinetiketter
Programmet du skapar i är lite som att arbeta i POWER POINT. Du kan importera bilder, skapa texter med olika typsnitt.
- I din kartong, med vinet som du skapat, ligger tre ark med pappersetiketter som du kan sätta fast på dina flaskor.
- Via länken kommer du direkt in i programmet där du skapar dina etiketter.
- Innan du stoppar in etiktpappret – TA REDA PÅ VILKEN SIDA DIN SKRIVARE SKRIVER PÅ. Stoppa in ett vanligt papper och markera med ett kryss och lägg det uppåt. Då får du reda på hur just din skrivare skrivet ut.
Om du tycker det är svårt – prata med någon med datavana.
Om du vill ha hjälp av oss på Högberga Vinfabrik så går det bra, men vi debiterar 1000kr för arbetet.
Klicka på länken här för att komma till Avery Design & Print Online
Wine Building – skapa vin i grupp
Vin, mat och tävling i en rolig kombination.
En gruppaktivitet där deltagarna tillsammans i mindre grupper skapar vinblend. Aktiviteten skapar en dialog i grupperna, om tanniner, syra, och frukt, och är mycket roligt och lärande. Även den som normalt inte gillar vin kommer igång när det blir “Tävling”.
Aktiviteten kan göras som ett komplement till aktiviteten Vinmakare för en dag med italienska delikatesser och kortare gudar tur.
1. Vinmakare Johan Zälle guidar hela gruppen genom två välkända vinblandningar, Bordeaux- och ny Chianti-blend.
2. Förklarar hur de tre vinerna Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese vardera påverkar vinblenden i doft och smak.
3. Hela gruppen delas in i mindre grupper om tre-fyra personer. Dessa skapar sedan tillsammans en gemensam vinblend.
4. När de kommit fram till sitt resultat häller de upp ett glas med sex cl. vin som alla deltagare kan ta av och smaka i egna glas. Antag att hela gruppen består av 12 personer. Då har vi fyra vinblandningar.
5 Nu testar deltagarna de fyra vinblenderna, utan att veta vilken grupp som skapat vilket vin, och ger dem poäng.
6. Det vin som får flest poäng vinner.
7. Det vinnande vinet tappar vi sedan upp och deltagarna får minst var sin flaska. Kostnaden är 250 kr/flaska. Systembolaget vill ha vinlådor om 6, 12, 18, 24, osv.

8. Vinerna hämtas sedan ut på Systembolaget Globen, Marieberg eller Lidingö. Vill man ha vinerna till annat Systembolag än de nämnda, tillkommer en kostnad på 300 kr/kartong om 6 flaskor. Beställningen görs via privatimporten, det hjälper vi till med. Det brukar ta ca sex veckar innan leverans sker.
9. Etiketter skapar ni själva med Powerpoint-mallar från oss, skriver ut och sätter på flaskorna.
Pris: 1295 kr/pers.
Pris utan måltid: 744 kr/person.
Företagsvin – Om ni vill kan vi naturligtvis ordna proffsiga etiketter framtagna på tryckeri. Då monterar vi dem åt er. Men för att detta ska kännas ekonomiskt bör vi ta fram ett större antal flaskor. Många gör det som ett “Företagsvin”.
Vinmakare vid fyra tillfällen under ett år och eget vin med etikett – 6 600 kr/ 2 pers.
Här får du möjlighet av vara med vid de fyra avgörande stegen vid vår vintillverkning. Du är med och handrensar druvorna, deltar vid vinifieringens avgörande tillfällen blandar ihop ditt eget vin med utångspunkt från de viner du varit med och vinifierat. När flaskorna kommer hem till dig sätter du på dina egna etiketter. I priset ingår plats för två deltagare. Kom ihåg att alltid ha oömma kläder och stövlar. I det totala priset ingår 12 flaskor – om du vill kan du alltid köpa till fler.
Aktiviteten pågår under minst ett år.
Innehåll
- Handrensning, avstjälkning och krossning. En lördag i slutet på september
- Överpumpning, sker en morgon eller kväll vid alkoholjäsningen under de första tio dagarna
- Ekfatslagring, vinet läggs på ekfat i januari
- Blendning, du skapar ditt eget vin. Du tappar upp dina egna flaskor i vinfabriken och sätter i korken.
Vinerna hämtas ut på Systembolaget Globen, Marieberg eller Lidingö.
Etiketten skapar du själv med mallar från oss och sätter på flaskorna hemma.

Pris: 6.600 kr • Vin: 2.100 kr* • Utbildning: 4.500 kr
* Vid köp av 12 flaskor. Om du vill beställa fler är priset 300 kr per flaska.
Vid frågor: Kontakta Johan Zälle, johan.zalle@vinfabrik.se, 070-6493970.
Vin med egen etikett
Vi erbjuder olika alternativ
Gör etiketten själv
Du köper minst 12 flaskor. Får mallar av oss via mail. Du designar, printar och monterar själv etiketterna. Flaskorna kostar 250 kr/st.
Inköpet görs som en Privatimport via Systembolaget – vi hjälper dig med det praktiska.
Vi designar och monterar etiketten
Med hjälp av formgivare tar vi fram din unika etikett. Vi monterar etiketten. Du köper minst 24 flaskor. Flaskorna kostar 250 kr/st. Kostnad för design, tryck och montage 5 000 kr.
Egen vinblend och egen etikett
Du är välkommen ut till oss för att skapa din unika vinblend. Du skapar det från tre druvrena viner, Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese. Kostnad för att skapa egen vinblend 1295kr. Gäller vid beställning av minst 24 flaskor. Flaskorna kostar 250 kr/st.
Kostnad för design, tryck och montage 5 000 kr.
Stora beställningar
Kontakta oss och vi tar fram ett pris för vinet, design, tryck och montage.
Vid frågor: Kontakta Johan Zälle, johan.zalle@vinfabrik.se, 070-6493970.

Skörderesa

Vinmakarutbildning – teori o praktik under ett år
Steg 1 Skörderesa
Det är alltid svårt att veta när skörden är mogen. I år blir det i början av september. Exakta datum måste vi be att få återkomma om.
Totalt är du borta i fyra dagar, men du kan själv förlänga resan om du vill. Vi skördar druvor en dag och en dag besöker vi vingårdar.
Dag 1
Ankomst och inkvartering, egen middag i byn.
Dag 2 Vingårdbesök, lunch och middag
Vi besöker och avnjuter en lunch hos en av våra vänner kollegan Dario. (https://www.agriturismoeucaliptus.com/en/vini-di-bolgheri_en/) Naturligtvis provar vi även deras underbara vita viner och deras Supertoscanare. Gården ligger i distriktet Bolgheri.
Där efter blir det ytterligare vingårdsbesök på våra vänner på vingården Monte Solaio.Här träffar vi vår vän Antonio (https://www.montesolaio.com) i vindistriktet Val Di Cornia.
Dagen avslutas med en typisk toscansk middag på bykrogen i vår by Gavorrano.
Dag 3 Vinskörd
Det innebär att vi beger oss till vingården, San Cristoforo, där vi ska skörda. Vi arbetar hela dagen men tar en lunchpaus vid 12-tiden. Då bjuder vi på mat och vin. Dagen avslutas med middag i vår by.
Dag 4 Utcheckning och hemfärd
• Flygresan till och från Pisa köper du själv. Det går direktflyg från Stockholm.
• Hyrbil ordnar du själv på Pisa flygplats.
• Boende, tre nätter, ordnar vi i byn Gavorrano. Här kan du välja hotell eller rum i lägenhet.
• Kostnad* 12 500 kr
inkl. Boende, vingårdsdag, två luncher, två middagar och bra vin till alla måltider.
* Tillkommer Kostnad för hyrbil och flyg.
Steg 2 – Vinifiering
Vi på Högberga Vinfabrik har tillverkat vin i 21 år. Vi har lärt oss göra vin med hjälp av våra misstag, stöd från vinmakare runt om i världen, men naturligtvis främst från Italien och då
Tosacana. Vi har fått stort stöd från vår oenolog (vinkemist) Luca Rettondini.
Produktionsansvarig oenolog på toppgården Le Macchiole i Bolgheri, som även hjälper 25 andra vingårdar.
Jag brukar säga att tillverka vin är som att åka slalom på skidor. Du måste runda alla portar, du kan göra det på ditt vis men du måste runda alla. Om du inte rundar alla blir du diskad. Och när det gäller vin så blir resultatet inte det önskade om du missar ett steg i processen eller har bristande hygien. Alla fel du ska undvika kommer vi att gå igenom.
Du kommer att lära dig att tillverka rött vin, rosé och passito. Du får chansen att testa olika metoder för alkoholjäsning; traditionellt på stålcistern med tillsatt jäst, jästnärsalt samt andra regelerande stödprodukter. Men du får också lära dig att göra naturvin utan tillsatser samt naturvin med naturlig alkoholjäsning på druvans egna naturliga jäst.
Under hela processen kommer vi att testa det blivande vinet. Det gör vi för att hitta kommande defekter.
Ett viktigt hjälpmedel under processen är laboratorietester, dessa får du lära dig att tolka och använda som styrmedel för önskat resultat. Du kommer även att lära dig använda ditt doft- och smaksinne som en vinmakare – inte som en sommelier.
Kostnad 25 000 kr/person
Steg 3 – Att driva ett professionellt vineri
Denna del är inte den roligaste men helt nödvändig för dig som vill driva ett professionellt vineri. När du genomgått steg 2 och steg 3 kommer du ha kunskaper för att driva ett vineri.
Denna del ger dig kunskap om:
• Projektering av ett vineri och inköp av utrustning. Här finns ett antal fallgropar med förödande konsekvenser, som dimensionering av jästankar, som bristande ventilation, säkerhet och larmkrav. Vi går igenom två faktiska projekteringsarbeten av vinerier.
• Vinkemi och justering av vinet. Här går vi igenom lab-rapporter på djupet och hur du styr upp ditt vin för att klara myndigheters krav.
• Hygien i vineriet. Hur du skyddar ditt vineri och ditt vin från oönskade bakteriestammar. Hur du gör för att uppfylla den pesonliga hygienen för dig, dina medarbetere och dina besökare.
• Myndighetskontroll – För att driva ett professionellt vineri måste du ha Livsmedelsverkets godkännade. Det sker genom uppsättande av ett egenkontrollprogram som tex HACCP som står för Hazard Analysis and Critical Control Points, vilket på svenska kan översättas till faroanalys och kritiska styrpunkter. Det är ett system som används inom livsmedelshantering för att identifiera, utvärdera och kontrollera faror som kan påverka livsmedelssäkerheten.
• Skatteverket har sina uppsatta regler för alkoholskatt, det får du lära dig.
• Försäljning till Systembolaget och till restauranger. Systembolaget har sina tydliga regler för oss små producenter. Det gäller även försäljning till restauranger.
Kostnad 25 000kr/person
Vi hjälper dig att iordningställa all nödvändig dokumentation för ditt vineri.
