Högberga Sprit (Nr 83039)

Fakta: lipsum

Våran Grappa ”Sprit” är gjord enligt gammalt beprövat toscansk sätt. 1/2 vin och 1/2 pressrester.

Växtplats: Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handskörd den 3:e veckan i september på Azienda la Cura och Podere San Cristoforo.
Druva: Merlot och Petit Verdot
Tillverkningsprocess: Grappan är tillverkad hos Tevsjö Destilleri. Grappan har passerat Jonas Enkelpanna 2 vändor för att få en lite snällare Grappa.
Detta är den ursprungliga destillationsapparaten. Enkelpanna heter på engelska pot still och på franska alambic. Det sistnämnda är ett ord som – liksom ordet alkohol – härstammar från arabiskan. Principen för enkelpanna är just – enkel. Den alkoholhaltiga mäsken (vinet, “ölet” eller “cidern”), värms upp i destilleringspannan. Allt eftersom temperaturen stiger förångas olika ämnen. De ämnen som har en kokpunkt lägre än etanol, till exempel metanol, kallas försprit. När etanolen kokar stiger ångorna upp i den så kallade svanhalsen. I svanhalsen börjar ångan kondenseras till vätska och där större delen av ångorna leds ner i kondensatorn.

För tillfället har vi ett ekfat liggande hos Jonas med Grappa och under 2021 kommer vi att tillverka Blåbärs-Grappa.

Antal flaskor: 500 flaskor. 500 ml.
Alkoholhalt: 43 vol %
Systembolaget: Finns inte på något Systembolag men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige.
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Destillatör: Jonas Larsson

Beskrivning: Fruktig smak med inslag av blåbär, choklad, plommon och örter. Serveras vid cirka 10°C till den som som haver törst.

Pris: 520 kr

Levereras i en mycket vacker presentförpackning!