Högberga San 2016 (Nr 36563)

Växtplats: Maremma, Toscana sex mil söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima. Ca 5 km från Tyrrenska havet. Jordmånen är en mineralrik sandjord.
Skörd: Handskörd den 19 september 2016 på Azienda la Cura.
Druva: San (Jupiters blod) 100%
Krossning/avstjälkning: September Högberga Vinfabrik, druvmusten håller 12 grader efter transport i kylbil.
Macceration: Kontrollerad alkoholjäsning upp till 22-29 grader. Förlängd maceration 7 dagar.
Pressning: 9 oktober, dag 15.
Ekfatslagring: 12 mån. Vinet lades på äldre franska ½ barriques i början av januari 2017.
Buteljering: juni 2018
Antal flaskor: 1300 flaskor. 750 ml.
Alkoholhalt: 13,5%
Systembolaget: Lidingös Systembolag. Men kan beställas styckvis till alla Systembolag i Sverige. Fr o m 2021-09-02
Vinmakare: Per Hallgren och Johan Zälle.
Önolog:
Luca Rettondini

Beskrivning: Fruktig, kryddig smak med inslag av körsbär, skogshallon, rosmarin, choklad, svartpeppar och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött, eller till lammkött. Passar även utmärkt till charkuterier och pastarätter. För den tålmodige vinner vinet på tre-fem års ytterligare lagring. Vinet mår bra av en/två tim. i karaff innan servering.

Pris: 200 kr

Innehåller Sulfiter